Home / Actueel / Bedrijf Uitgelicht: Veolia Gebouwenbeheer

Bedrijf uitgelicht: Veolia Gebouwenbeheer

 

“Onze doelstelling is om wereldwijd de nummer 1 dienstverlener te worden binnen de circulaire economie.” Dat is niet niks wat Gideon Slag daar zegt, maar hij werkt dan ook niet bij zomaar een bedrijf. Het van oorsprong Franse Veolia zit inmiddels in tientallen landen, heeft globaal 170.000 medewerkers en maakt een jaaromzet van bijna 30 miljard euro. Slag is vestigingsmanager van Veolia Gebouwenbeheer BV, dat in 2010 in Enschede begon, maar nu aan de Aquamarijnstraat zit.

“Het bedrijf is actief in verschillende takken van sport. Vanuit Hengelo richten we ons op gebouwenbeheer en de verduurzaming van bestaande technische installaties, zoals bijvoorbeeld de warmtenetwerken in onder meer Hengelo zelf. We begonnen in deze regio rond 2010, als contractant van de UT. Daar ben ik in 2011 ook begonnen.”

Napoleon

Zelf stamt Veolia uit de 19e eeuw. “Het is als Frans staatsbedrijf opgericht door een nazaat van Napoleon. Destijds was het vooral gericht op schoon drinkwater en dat is nog steeds een belangrijke en grote tak van ons. Maar het bedrijf groeide, ging de grens over en nu is het dus een multinational die zich richt op technologische milieudienstverlening binnen de werkvelden energie, water en afval. Maar dat wil niet zeggen dat het een hiërarchische organisatie is. Integendeel. We zijn lokaal heel plat georganiseerd, dat is juist de charme van het bedrijf. We hebben veel vrijheid om ons zelf te ontwikkelen in de regio. We hebben in Nederland zes hoofdvestigingen voor gebouwenbeheer. Overijssel, de bovenkant van Gelderland en de onderkant van Drenthe bedienen we vanuit Hengelo, met ondersteuning van een kleine dependance in Zwolle.”

Naast vestigingsmanager in Hengelo, is Gideon ook landelijk manager voor het service en onderhoud aan alle warmtenetwerken die Veolia beheert. “Vanuit Hengelo beheren we Noord-Nederland, vanuit Sint Michielsgestel het zuiden. Het gaat in totaal om zo’n tachtig netwerken, met ongeveer 100.000 aansluitingen. Deze omvang in combinatie met een landelijke dekking is toch redelijk uniek, daar mogen we best wel trots op zijn.”

De verhuizing vanuit Enschede naar het BIT-terrein kwam, omdat zijn bedrijf meer opslagcapaciteit nodig had. “We wilden graag een magazijn, dat hebben we toen eerst gehuurd. Later zijn we er ook met het kantoor en onze servicedesk naartoe gegaan. We zitten hier nu met 25 mensen en hebben sterk de behoefte om te groeien. Maar zoals meer technische bedrijven is het ook voor ons moeilijk om personeel te vinden. In tegenstelling tot een echte installateur hebben we allerlei soorten mensen in dienst. We zijn echt gespecialiseerd in service en onderhoud en daarnaast het optimaliseren van bestaande installaties. Bij gewone installateurs is veelal 75% installatiewerk en de rest service en onderhoud, bij ons is dat eerder andersom.”

Daarnaast gebruiken wij veel specifieke materialen, waar ook schaarste aan is. De levertijden van bepaalde producten was bijvoorbeeld vier weken, maar is nu gerust zes maanden!”

“Daarom vergroten we de voorraden ook. Die zijn nu verdrievoudigd, alleen om de klanten te kunnen blijven bedienen.

Energietransitie

Onderhoud, beheer en optimalisatie, dus. En zodoende komt de energietransitie ook ter sprake. “Het gaat traag door gebrek aan mensen, materiaal en kennis. Het valt gewoon niet mee om bestaande gebouwen binnen een vaak beperkt budget te verduurzamen. Creativiteit is hierbij vaak nodig. Ik verwacht echter dat de stijgende energieprijzen wel een aanjager kunnen zijn voor verdere energietransitie. De terugverdientijden worden veel sneller gehaald als je het vergelijkt met bijvoorbeeld twee jaar terug. We krijgen op dit moment bijvoorbeeld veel aanvragen vanuit het bedrijfsleven, de zorg en gemeentes. Maar ook van vastgoedbedrijven en woningbouwverenigingen.”

Synergie

Het lidmaatschap van BIT vindt Slag een logisch gevolg van het verblijf op het industrieterrein. “Wij zijn niet heel commercieel aanwezig, Veolia is een beetje een gereserveerd bedrijf. Geen borstkloppers, maar ik geloof dat het wel goed is om je te laten zien. Misschien dat er wel synergie te halen is met andere bedrijven. We zitten hier ook voor de lange termijn, dus is het goed én fijn als je je buren kent. We krijgen best veel vragen van klanten en zeggen niet graag nee. Dan is het fijn dat je samen creatief kunt zijn en zo de samenwerking kunt zoeken.” 

“Sowieso is het handig dat als mensen onze bedrijfswagens zien rijden, ze weten wat Veolia is. Daarom doen we ook graag mee aan evenementen om jeugd enthousiast te maken voor techniek. Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, belangrijk omdat de energietransitie een enorme uitdaging vraagt. We willen de uitstraling van een regionaal bedrijf hebben, ondanks dat we een multinational zijn.”


Meer weten over dit veelzijdige bedrijf? Kijk op https://www.veolia.nl/nl/onze-oplossingen/energietransitie-gebouwenbeheer