Bedrijf Uitgelicht: Cleaning Twente
Twee bedrijven op één adres, die beiden met schoonmaken te maken hebben. We hebben het over Cleaning Twente en SenS Interclean. Eerstgenoemde firma houdt zich bezig met tankreiniging. De tweede, SenS Interclean, reconditioneert plastic verpakkingen, oftewel: ze reinigen die zo dat die weer als nieuw kan worden ingezet.
Inmiddels maken beide bedrijven deel uit van AST Kunststofverarbeitung GmbH uit Erndtebrück in Duitsland. De dagelijkse leiding is tegenwoordig in handen van Harald Buitenhuis (operationeel directeur) en Roy Kaalverink. De laatste is technisch directeur en hij staat BIT graag te woord om zijn bedrijf voor te stellen.
“Toen ik in 2000 begon bij het bedrijf, was Cleaning Twente nog dubbel zo groot als SenS Interclean”, steekt Kaalverink van wal. “Anno 2023 is het omgekeerd. SenS is heel sterk gegroeid. Dat heeft ermee te maken dat re-use steeds belangrijker wordt. Wij maken al zo’n 30 jaar plastic verpakkingen schoon, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat reconditioneren is eigenlijk de beste stap voor een verpakking; er valt een besparing van zo’n 70% te behalen ten opzichte van nieuw geproduceerd. Veel minder CO2-uitstoot, veel minder stikstof én veel minder gebruik van plastic. En als we het niet meer kunnen reconditioneren dan kunnen we het vermalen tot een grondstof.”
Reinigen zonder chemie
“In 2025 moet minimaal 30% van al het materiaal in verpakkingen bestaan uit gerecycled materiaal. Daar komt nogal wat bij kijken. Je moet de verpakking bij de klanten ophalen, wat een logistieke uitdaging is, en daarna moet je weten wat je met de verpakking kunt doen. Je moet kennis hebben van de chemie én weten wat je met het spoelwater moet doen dat bij het proces vrij komt.” Daar is Kaalverink medeverantwoordelijk voor bij het bedrijf, hij is de chemisch deskundige.
“We reinigen veel chemie, maar gebruiken zo min mogelijk chemie om te reinigen. Hierbij doel ik op ons spoelwater, dat we fysisch en biologisch behandelen. Het is een volledig natuurlijk proces, waarbij we het afvalwater door bacteriën laten afbreken. Onze waterzuivering breekt voor meer dan 90% alle stoffen af.”
Uitbreiding aangekondigd
Kaalverink ziet grote potentie voor zijn bedrijf. Zo groot, dat er naast het huidige pand een stuk grond is gekocht. Op het BIT-terrein komt een hightech center voor het reinigen van verpakkingen. Het moet een duurzaam gebouw worden, met bijvoorbeeld zonnepanelen, heatpipes, warmteterugwinning, regenwateropvang of wanden van gerecycled plastic. “Een reinigingscentrum dat de blauwdruk moet worden voor heel Europa. Zodat de hele AST-groep ervan kan profiteren – en wie weet wie nog meer.”
Reconditioneren gaat steeds groter worden, is hij overtuigd. “We gaan er een opleidingscentrum van maken. We gaan er nóg meer doen wat we al 35 jaar met twee vingers in de neus doen: duurzaam zijn. Vandaar dat ik ons bedrijf graag voorstel aan de andere BIT-leden. Veel mensen denken dat wij een ‘vies reinigingsbedrijf’ voor tankwagens zijn. Dat is een vooroordeel dat veel mensen hebben. Maar als ze hier rondlopen zien ze dat het heel anders is. Dan hoor je vaak: ‘Wauw, dat hadden we niet verwacht, dat dit erachter zit.’ We hebben de closed loop voor plastics al gerealiseerd en dat wordt bij een rondleiding ook duidelijk.”
“Heel duurzaam proces”
“Het principe achter ons proces is heel duurzaam. Vrachtwagens hoeven zo weinig mogelijk kilometers te rijden, we herstellen verpakkingen weer in ere, waardoor er geen nieuwe gemaakt hoeven worden. Het water dat we gebruiken, reinigen we ook nog eens biologisch en gaan we in de toekomst ook nog weer eens recyclen. Verpakkingen die niet terug gaan naar de klant werken we weer op naar grondstoffen voor onze zusterbedrijven, zoals Euromouldings in Nijverdal dat er weer nieuwe producten van maakt.”
“We zijn onderdeel van een keten die noodzakelijk is. Daar kun je niet omheen. Als nu alle tankreiniging in Nederland zou stoppen, ligt producerend Nederland stil en wordt er niets meer gemaakt. Als een communale waterzuivering – zoals naast het Twente-stadion - stopt, heb je ook geen leidingwater meer. Ja, je ruikt er wel eens wat. Ook bij ons, heel sporadisch - dat is niet altijd te voorkomen. Er wordt bij ons ontzettend gekeken naar milieu en veiligheid; we zijn open en eerlijk. Iedereen mag bij ons langs komen voor een rondleiding. Graag zelfs, want we praten graag over ons vak. En over onze ambities. Zo willen we ook plastic in gaan zamelen bij bedrijven, dus als iemand een aantal cans, vaten, IBC’s of andere materialen heeft, dan kunnen we altijd kijken of we dit op kunnen halen en duurzaam kunnen verwerken.”
Inclusief en trots bedrijf
“We hebben mensen met verschillende opleidingsniveaus aan het werk, zijn een inclusief bedrijf. Het maakt niet uit of je Nederlands, Pools, Pakistaans of Syrisch bent. We hebben tegenwoordig zeven of acht nationaliteiten lopen de man-vrouwverdeling is 60-40. We willen een voorbeeldbedrijf zijn, waar mensen met een glimlach rondlopen. Met een gevoel van trots. En met de nieuwe ambities die we hebben, kan het alleen maar mooier worden. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”
Meer weten over dit innovatieve bdrijf? Neem een kijkje op hun website.