Home / Actueel / Bedrijf Uitgelicht: Göritzlehner Truck & Bus

Het gewone van Göritzlehner als slagroom op de taart

Iedereen op het BIT-terrein – en eigenlijk vrijwel iedereen in Hengelo en omstreken – kent Göritzlehner wel. Het bedrijf in personenauto’s, bedrijfswagens en vrachtwagens is al jarenlang lid van BIT. We spreken Michel Lucas over het bedrijf dat in ruim veertig jaar uitgroeide van een eenmanszaak naar een bekende speler in de Twentse transport- en mobiliteitssector. En ja, hij vertelt ook smakelijk over waarom het niet alleen geurt naar olie en rubber bij Göritzlehner.

De 53-jarige Michel Lucas is operationeel manager bij Göritzlehner Truck & Bus BV, gevestigd aan de Diamantstraat. Samen met Fred van der Wal (financieel) en Stijn Göritzlehner vormt hij de directie – sinds Stijns vader Herman vorig jaar officieel de leiding overgaf. “Maar Herman is nog bijna dagelijks op de zaak hoor. Wij kunnen mooi van zijn kennis profiteren.”

“We hebben verschillende takken van sport, van bedrijfsauto’s en vrachtwagens tot personenauto’s. Van lease tot onderhoud en een bandenhotel, van verkoop tot verzekeringen. Alles wat te maken heeft met de mobiliteit op vier wielen of meer, in de breedste zin van het woord. We gaan tot achttien wielen, als dat nodig is.”

Merkengerelateerd is het bedrijf niet echt, al staan er hoofdzakelijk auto’s van de Volkswagen Groep (VW, Seat, Skoda, Audi) in de showroom. “En verder hebben we MAN-vrachtauto’s.”

Bakkerij

Tot zover niets echt bijzonders als het om een autobedrijf gaat. Maar, Göritzlehner heeft wel een heel bijzondere uitzondering binnen de muren. Namelijk een bakkerij. “Tja, op een gegeven moment verkoop je 500 auto’s in een jaar. En daar komt dan natuurlijk ook een aflevering bij. Dan kun je dat doen met een bos bloemen, of je kunt denken: we doen het op een andere manier, bijvoorbeeld met een slagroomtaart.”

“Wij doen er dus altijd een taart bij. We zijn bij verschillende bakkers in de buurt klant geweest, maar al een flink aantal jaren bakken we de taarten zelf. Herman Göritzlehner bakt zelf graag. We hebben de machines van bakker Braaksma overgenomen, toen die met pensioen ging. Nu gebruiken we de bakkerij niet alleen om een verkoop te vieren met onze klant, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe mensen in ons bedrijf te verwelkomen. En we houden af en toe bijeenkomsten in de keuken op de eerste verdieping van ons pand.”
84 kerstpakketten

Bij Göritzlehner werken inmiddels tientallen mensen. “Ik tel altijd het aantal kerstpakketten, en dat waren er vorig jaar 84. We hebben het dan over rond de zestig FTE’s, maar we hebben het ook over onze VUT-truckers, mensen die het hele land door rijden om auto’s te halen en weg te brengen naar klanten, en ook onze schoonmaakploeg en de autopoetsers.”

Over klanten gesproken: die zijn voornamelijk regionaal. “Maar we hebben ook grotere bedrijven waar we het complete wagenpark voor doen. Dat zijn dan bijvoorbeeld bedrijven met Twentse roots, maar die landelijk opereren. Denk aan Bolletje, of Grolsch. Maar we zijn blij met iedere klant.”

Elektrificatie

Als we naar de toekomst van het bedrijf kijken, en van de hele mobiliteitssector, dan is dat natuurlijk samen te vatten in één woord. Lucas doet dat ook: “Elektrificatie.”

“Wij zijn daar al jaren mee bezig, onze monteurs en andere medewerkers gaan geregeld op cursus, om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Het begon al 15 jaar geleden, maar die ontwikkelingen gaan knetterhard. En dat moeten we allemaal bijhouden met bijscholing.”

Als bedrijf dat al heel lang op het bedrijventerrein is gevestigd, is het voor Lucas normaal om lid te zijn van BIT. “Je doet zoiets met elkaar. Zorgt voor het onderhoud van het terrein, koopt samen energie in. Dat eerste zorgt voor een goede uitstraling, dat tweede voor voordeel in de portemonnee. Samenwerken, dat is de kern. En dat is natuurlijk eigenlijk ook heel gewoon, dat je het met elkaar doet.”