Home / Actueel / BIT verwelkomt 200e lid: Delrey Distillery

BIT verwelkomt 200e lid:Delrey Distillery

Delrey Distillery op het bedrijvenpark Twentekanaal is het 200ste lid van BIT. Voorzitter Sietske Smit heeft recent namens BIT een taart bezorgd bij het bedrijf. "We zijn blij met deze nieuwe mijlpaal en trots dat zowel kleine en startende bedrijven als grote gevestigde bedrijven ons weten te vinden" , aldus voorzitter Sietske Smit. 

(tekst gaat verder onder foto)

Delrey: “Kleine oplages, daar zijn we goed in”

“Als je een boekhouder bent, of werkt in de automatisering, dan ben je ook de hele dag met dezelfde dingen bezig. Dat doen wij ook. Maar werken met drank is leuk én gezellig. Wij proberen het altijd gezellig te maken, een losse sfeer, niet strak geregeld. Het maken van een eigen whisky of rum is ook een creatief proces.” Het is wel duidelijk: aan de Zoutwinningsweg 23 werkt men met plezier. Waar? Bij Delrey.

Samen met zijn vrouw Jasmine Taraporewalla richtte René Kamphuis in 2019 distilleerderij Delrey op. Voor de toenmalige automatiseerder kwam toen een droom uit. “In de familie rommelden we al wel wat met recepten voor likeuren en omstreeks 2015 kwam het idee om dat op grotere schaal te gaan doen. “

Klein en groot

Hij schreef een bedrijfsplan en regelde het papierwerk en financiering. “Vin Morar is niet alleen en enthousiast aandeelhouder, maar hij is ook als adviseur betrokken bij ons bedrijf.” Na aanschaf van de nodige apparatuur, begon Kamphuis in 2019 met het maken van gin.

“Wat wij goed kunnen, is het maken van kleine oplagen. Bijvoorbeeld voor bedrijven, die een geschenk nodig hebben. We kunnen bijvoorbeeld veertig flessen gepersonaliseerd leveren; bij grotere bedrijven begint dat pas bij duizend flessen.” Maar toch denkt en werkt Kamphuis niet alleen kleinschalig. Zeker niet. “Aan de andere kant kunnen we ook grote hoeveelheden aan. We zitten tussen de hele kleine en grote distilleerderijen in. Belangrijk voor ons is, dat we veel klantcontact hebben.”


(G)india

Doorvragend naar dat ‘groot’ komt er een verrassende aap uit de mouw. Vanuit Hengelo gaan binnenkort grote hoeveelheden drank richting India. “Daar gaan we leveren aan een distributeur in de staat Maharashtra, waar Bombay onder valt. Alleen die stad heeft al bijna 20 miljoen inwoners; India heeft er zelf 1,3 miljard. Een heel andere markt dan Nederland, de aantallen zijn niet ver vergelijken.”

 Hoe krijgt hij daar een voet tussen de deur? “Gin is er heel populair – er zijn verschillende merken, maar nog wel opkomend. Hier in Nederland is de markt redelijk verzadigd. Omdat mijn vrouw van Indiase afkomst is, hebben we connecties kunnen leggen.”

Smoked gin als paradepaardje

Delrey maakt verschillende soorten gin. “Het is een transparant product, een soort jenever die ook wel lijkt op wodka. De Engelsen zeggen altijd dat zij de jenever hebben verbeterd. Wij hebben de standaard London dry, maar ook een hibiscus gin, die is roze en iets zoeter. Makkelijker te drinken. We hebben ook een citrusgin en een blauwe, die meekleurt als je er tonic in doet. Dan gaat het van blauw naar paars.” 

“Ons paradepaardje is de smoked gin. Gin wordt bij uitstek door vrouwen gedronken, maar deze gerookte versie is voor mannen. Eentje met een stoerdere uitstraling, in een zwarte fles met koperfolie-bedrukking. Die heeft echt andere ingrediënten, die worden gerookt. Over het algemeen vinden mannen dat lekkerder dan vrouwen.”

Jaarlijks maakt Delrey zo’n 24.000 flessen. “Dat is voor ons heel veel, maar het mag natuurlijk altijd meer. Van de smoked gin hebben we vorig jaar 200 gemaakt, dat is een speciaal product.”

Naast gin maakt en levert het bedrijf ook whisky, rum en wodka. “Alles wat gedistilleerd is. Je kunt redelijk snel een goede whisky maken, maar ook snel een slechte. Dat moeten we nog goed opstarten, want bij aanvang van het proces beslis je hoe de whisky gaat worden. We willen kwaliteit leveren. Ondertussen kunnen we wel whisky uit Schotland inkopen. Daarin bemiddelen we soms voor klanten als ze een whisky met een eigen label willen. Wij bottelen en labelen dan.”

200ste lid van BIT

“We zijn onlangs lid van BIT geworden. In eerste instantie zijn we heel anoniem door het leven gegaan. Je bent continu druk met van alles en nog wat, behalve promotie in je eigen omgeving. Maar op het moment dat we in het nieuws komen – bijvoorbeeld door de prijzen die we voor onze dranken ontvangen – merken we de interesse. En dan komen ook de vragen. We zoeken de samenwerking en een vereniging voor lokale bedrijven is makkelijk om contact te leggen. Laagdrempelig. En de kosten zijn laag.”

Bleek ook nog een keer dat Delrey het inmiddels tweehonderdste lid is van BIT. “Daar moet op gedronken worden”, lacht Kamphuis.

Met een stuk taart erbij, moet kunnen toch?


Meer weten over dit bijzondere bedrijf? Kijk op https://delrey.nl/new/