Home / Actueel / De P1-meter, een jaar later

De P1-meter, een jaar later:

 

Vorig jaar heeft BIT P1-meters uitgedeeld aan een groot deel van de ondernemers op Twentekanaal. Wij spraken Harry de Jong over zijn ervaringen: “Als je iets wil veranderen, en aan de slag wil gaan met duurzame oplossingen, moet je eerst het probleem helder hebben. De P1 meter helpt hierbij enorm.”

Harry is geen onbekende op het bedrijventerrein. Na diverse omzwervingen woont en werkt hij op dit moment met veel plezier op de Granaatstraat. “Vroeger heb ik aan de overkant een onderneming gehad waarmee ik mobiliteitsbedrijven ondersteunde. Nu ben ik vooral bezig met het rijklaar maken van bedrijfsauto’s, en deze afleveren bij klanten”

Het probleem waar veel ondernemers mee zitten is het gebrek aan inzicht en overzicht. Op het gebied van energie kan daar met de komst van een P1-meter een eerste stap in worden gezet. Harry heeft de P1 meter een tijd geleden geïnstalleerd en is enthousiast. “Ik zou het elke ondernemer aanraden om een P1-meter te installeren. Het kost nog geen half uur van je tijd en het levert een nauwkeurig beeld op van je verbruik en kosten.”

Bij het gebruiken van een P1-meter installeer je direct een app op je telefoon. Juist dat directe inzicht maakt het niet alleen makkelijk om aan de slag te gaan met energiebesparing, maar ook leuk. “Je gaat door de meter anders om met de energie die je opwekt en verbruik. Wij hebben recent zonnepanelen geïnstalleerd, en ik maak er nu een sport van om die energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.”

De app die bij de meter hoort is een simpele en effectieve app waarmee je bijvoorbeeld sluimerverbruik in kaart brengt op momenten dat bijvoorbeeld productieprocessen niet draaien. Het reduceren van dit verbruik kan een mooie stap zijn voor bedrijven die verder willen verduurzamen en kosten op energie willen sparen. Harry hoopt dan ook dat er na hem meer ondernemers het apparaatje installeren. Verduurzamen begint immers bij inzicht zo sluit hij af.