Home / Actueel / Ervaart u ook overlast van de Japanse Duizendknoop?

Ervaart u ook overlast van de Japanse Duizendknoop?


Op bedrijvenpark Twentekanaal zien we op verschillende plekken plantensoorten die van oorsprong niet in onze omgeving thuishoren en zich snel verspreiden, zoals de Japanse Duizendknoop.

Het aantal meldingen van overlast door de Japanse duizendknoop is in het afgelopen jaar flink toegenomen. De snelle groei en makkelijke verspreiding van deze invasieve exoot vormt een groot probleem in Overijssel. De Japanse duizendknoop verdringt al woekerend andere planten die hier oorspronkelijk groeien. De plant richt schade aan door via bestaande scheuren in beton, metselwerk of asfalt omhoog te groeien. Hierdoor worden deze scheuren groter of kan de omliggende grond omhoog geduwd worden.

Het wegmaaien van de plant zorgt bijvoorbeeld soms alleen maar voor verdere verspreiding, omdat kleine stukjes van de duizendknoop weer kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. De plant kan zelfs ondanks zorgvuldige verwijdering weer terugkomen. Het uitputten van de plant is de enige manier om er vanaf te komen.

We proberen actief de verspreiding van ongewenste plantensoorten in de openbare ruimte in te perken en te voorkomen. Daarom wil BIT de locaties op het terrein in beeld brengen waar de Japanse Duizendknoop groeit en bij de gemeente Hengelo vragen om bestrijding. Heeft u een Japanse Duizendknoop gespot op het terrein? Meld het ons via parkmanager@twentekanaal.com.

Wat kunt u in de tussentijd doen?
Het is sowieso goed als er meer meldingen gedaan worden. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop, hoe beter verspreiding kan worden ingeperkt. Melden kan via de MijnGemeente App.

U kunt ook helpen bij het voorkomen van verdere verspreiding. Zorg dat ongewenste plantensoorten zich op uw eigen terrein niet verder verspreiden door: