Home / Actueel / Nieuwe BIT-voorzitter Gert Jan Mooi vol energie: “De kar trekken doe ik graag”

Nieuwe BIT-voorzitter Gert Jan Mooi vol energie: “De kar trekken doe ik graag”

 Of hij wilde toetreden tot het bestuur van BIT, vroeg Sietske Smit hem onder het genot van een kopje koffie. Een paar weken later kreeg hij de voorzittershamer van diezelfde Smit aangeboden. Toen Sietske haar ja-woord gaf op zijn vraag of zij aan wilde blijven als secretaris, was het beklonken: Gert Jan Mooi, in het dagelijks leven vestigingsleider van Van Dorp Hengelo, was na goedkeuring door de algemene ledenvergadering de nieuwe voorzitter van de belangenvereniging voor en door ondernemers van het bedrijvenpark Twentekanaal. Een nadere introductie van een ondernemer die duurzaamheid én noaberschap hoog in het vaandel heeft.

Eerst maar eens even over duurzaamheid. Want dat loopt als een rode draad door de bedrijfsvoering van Van Dorp heen. Inmiddels heeft dat bedrijf 22 vestigingen, verdeeld over heel Nederland, maar de oorsprong ligt in Zoetermeer. Daar richt Henk Willem van Dorp in 1985 een installatiebedrijf op. Hij heeft meteen 10 medewerkers. Nog steeds is dezelfde familie Van Dorp eigenaar van het bedrijf, dat nu 1500 mensen in dienst heeft.

Rentmeester in plaats van directeur

“Er staat geen directeur op zijn visitekaartje, maar rentmeester”, vertelt Gert Jan Mooi over de oprichter en naamgever van het familiebedrijf. “Hij is iemand die de wereld beter achter wil laten dan hij die ontvangen heeft. Zo doen we dat ook onze bedrijfsvoering, tot op de dag van vandaag.”

Het bedrijf richt zich niet op de particuliere markt. “We zijn voornamelijk actief in de zorg, het onderwijs en de industrie. En voor de NS zorgen we dat van de stations in Noordoost- en Zuidoost-Nederland technisch functioneren, van verwarming tot verlichting.”

“Ik ben vanaf 2015 vestigingsleider in Hengelo, dat hoort bij de regio Noordoost. Het hoofdkantoor daarvan zit in Deventer en we hebben vestigingen in Groningen en Hoogeveen.” Er werken in Hengelo 35 mensen. “Toen we in 2019 naar het huidige pand verhuisden vanuit ons huurpand dat ook al op het BIT-terrein zat, waren we nog met maar met 15 man. Nu hebben we er 35 hier in dienst. Het mooie is dat we vanwege onze uitstraling goede monteurs kunnen aannemen. En dat ze ook bij ons blijven werken. Onze gemiddelde leeftijd is 36, dat is jong, zeker in deze branche.”

Voorbeeld voor buren

Wat die uitstraling dan inhoudt? “We hebben allemaal onze mond vol van verduurzaming, dus ik wilde graag laten zien hoe het kan door incourant vastgoed weer courant maken. Dit pand hebben we gekocht en de buitenschil met isolatie 0 weggehaald en vervangen door goede isolatieplaten. Binnen is alles vervangen door duurzame systemen. Het pand is dit jaar energieneutraal, namelijk als de reeds bestelde zonnepanelen erop zitten. Zo zijn we ook een voorbeeld voor de buren en andere bedrijven op het BIT-terrein.”

Dat is de uitstraling in het groot, maar het zit ook in kleine dingen. “Sollicitatiegesprekken doen we hier aan de keukentafel, gebouwd met oude CV-buizen. Dat is het gevoel dat we mee willen geven, familiair en met een knipoog naar ons vak. We werken graag met circulaire producten, tweedehands, maar wel bruikbaar.”

Het rentmeesterschap gaat verder met de Van Dorp Foundation. “Een groot gedeelte van onze winst gaat naar projecten en goede doelen in Afrika en Nederland. Daarmee zorgen we dat mensen de kennis en kunde krijgen, we geven bijvoorbeeld geen vis maar een hengel om ze zelf te leren vissen. De basis van ons bedrijf is zoals elke onderneming geld verdienen. Maar dat doen we wel met een bepaalde gedachte. Op die manier werken we ook samen met onze klanten.”

Samenwerking in BIT-vorm

De samenwerking die hij ook nadrukkelijk zoekt als BIT-bestuurder. “Het bestuur van BIT en de gemeente Hengelo hebben de ambitie uitgesproken om bedrijven op het park te verduurzamen. In 2021 ondertekenden gemeente en BIT een intentieovereenkomst voor een gezamenlijk plan van aanpak. Daaruit kwamen vier thema’s in het Werkplan duurzaamheid Twentekanaal 2022: inzicht geven in en bewustzijn kweken voor het besparen van energiekosten, daadwerkelijk energie besparen, energie opwekken en energie opslaan. Daar gaan we mee aan de slag, en die kar trek ik als voorzitter graag.”

Meer weten over dit bijzondere en duurzame bedrijf? KIjk op op https://vandorp.eu/

.