OTO-plan bij crisismanagement?
De risico’s zijn duidelijk. Het crisisplan is geschreven, de crisiskamer ingericht en het is bekend wie zitting neemt in het crisisteam. Dit betekent niet dat een organisatie nu “klaar” is voor een crisis. Nu begint de volgende fase; opleiden, trainen en oefenen (OTO).
Hoewel de termen opleiden, trainen en oefenen op elkaar lijken, zijn het geen synoniemen. Opleiden gaat over opdoen van nieuwe kennis, terwijl trainen gaat over het oefenen van specifieke vaardigheden en procedures. En bij de oefeningen worden complete crisissimulaties geënsceneerd, zodat al het geleerde in de praktijk toegepast kan worden. Zo wordt getest of het team voldoende is opgeleid en getraind en goed kan samenwerken. De leerpunten uit de oefeningen zijn input voor het nieuwe opleidingsplan.
In het OTO-plan wordt de koers voor de komende jaren uitgezet. Hierin staan de doelstellingen en de opbouw van het opleidingstraject. In de bijbehorende jaarplanning wordt vervolgens beschreven welke trainingen, opleidingen en oefeningen in dat jaar uitgevoerd worden.
Per training worden de doelgroep en de oefendoelen opgeschreven. Als de oefendoelen onvoldoende behaald worden, kan het nodig zijn om het OTO-plan aan te passen. Daarom is het belangrijk om de ontwikkelingstrajecten van zowel de individuen als het team goed te monitoren.
Wil je zelf een OTO-plan opstellen? Houdt dan rekening met de volgende twee aandachtspunten;
1. Laat de leerdoelen aansluiten bij de ontwikkelingsfase van uw crisisteam
2. Zorg ervoor dat alle rollen binnen het crisisteam goed getraind en geoefend worden
OTO is een van de pijlers van succesvol crisismanagement waar doorlopend aandacht aan besteed moet worden. Bij een geheel nieuw crisisteam start je bij de basis van crisismanagement en vervolgens is het nodig om onderhoud te plegen door middel van realistische oefeningen. Op basis van de evaluaties kunnen procedures bijgewerkt worden, en specialistische sessies ingepland.
Meer informatie
Wil je verder de diepte in over OTO en de bijbehorende aandachtspunten?
Lees dan dit artikel op de website van IVM. https://www.werkveilig.nl/veiligheidsadvies/effectief-trainen-in-crisismanagement-met-behulp-van-een-oto-plan
Wilt u meer weten over crisismanagement en de trainingen van IVM? Neem dan contact op met onze accountmanager Michel Jaarsma via m.jaarsma@werkveilig.nl of bel naar 088-166 3000.