Een gezond bedrijventerrein of crimineel werkterrein?
Geplaatst op 28 augustus 2020

Van Arjan Prins, wijkagent Hengelo-Zuid

Criminelen willen graag ruimte en anonimiteit. Net als lege stallen in het buitengebied, hebben ook bedrijventerreinen een aanzuigende werking op gasten en zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zeker nu door de economische crisis als gevolg van corona veel leegstand op industrieterreinen dreigt, klinkt mijn waarschuwing: denk goed na en let op elkaar! 

Als er veel leegstand dreigt, kijken sommige verhuurders niet meer zo kritisch. Ze denken: als ik mijn huur maar binnenkrijg. Vind het dan ook niet raar als er een hennepkwekerij of een drugslab in jouw pand zit.

Welke activiteiten treffen wij als politie zijnde vaak aan?

Met grote regelmaat wordt in den landen omgekatte of gestolen voertuigen, hennepkwekerijen, synthetische drugslabs, fraudeleuze zorgbureaus of overige witwas bureautjes aangetroffen.

Afgelopen jaar zijn er reeds drie panden bestuursrechtelijk gesloten door de gemeente. Het aantreffen van drugs of gestolen goederen was vaak de oorzaak.

Dus successen zijn er zeker wel om te delen. Echter blijft de informatiepositie een belangrijk punt. Het aantal meldingen op de bedrijventerreinen is voor mij als wijkagent goed te behappen. Maar zonder de ondernemers in het gebied zelf zou ik niet kunnen.

Maar wat zijn nu signalen waar je op kan letten?

Een goede indicatie zijn onder andere patserbakken. Veel te dure auto’s voor een te klein bedrijf. Of een bedrijf waar je niet binnen komt. De deur blijft dicht en het hangt vol in de camera’s.

Soms voel je het aan je onderbuik. Alles zit potdicht. Een normaal bedrijf heeft een klantvriendelijke receptioniste. Als er een duister figuur voor de deur staat, die je letterlijk wegkijkt, dan is er mogelijk iets loos.

Als verhuurder zou je extra scherp kunnen zijn op het KVK-uittreksel. Maak een kennismakinggesprek, accepteer geen contant geld en doe herbezoeken. Trek geen huurcontract van internet maar laat een goed contract opstellen. Het scheelt je achteraf zoveel ellende.

Melden

Meld misdaad anoniem is een uitermate geschikt middel om aan te geven dat het niet klopt. Wij, als politie, weten niet waar de informatie vandaan komt. Angst voor represailles hoef je dus niet te hebben.

Melden blijft namelijk het allerbelangrijkst. Hoe vaak krijgen we niet te horen als er een hennepkwekerij wordt aangetroffen: “ik had al zo’n vermoeden”…. Meld misdaad anoniem kan op 0800-7000

Een ondernemers-app waarin je informatie deelt over je zorgen is tevens een uitermate geschikt middel om geen slachtoffer te worden van criminelen.

Mijn beste advies richting de ondernemer is het kennismakinggesprek. Weet wie je buren zijn, hoe je ze kan benaderen bij onraad en loop eens binnen voor een bakje koffie. Daarmee creëer je zelf een prettig ondernemersklimaat en uiteindelijk een fijn industrieterrein.

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op.

Arjan Prins
Wijkagent Hengelo-Zuid, Haven, Beckum en Oele

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Arjan Prins is eerste aanspreekpunt voor ondernemers als er sprake is van strafbare feiten of andere criminele activiteiten en hij neemt ook deel aan het veiligheidsoverleg in de KVO werkgroep.

Wilt u hem spreken bel hem mobiel: 06 2036 1530 of bel 0900-8844 voor een afspraak of mail naar arjan.prins@politie.nl

Sponsoren