Bedrijf Uitgelicht: Novito - Industrieel Bouwen
Geplaatst op 8 november 2021

Novito bouwt voor specifieke doelgroep: kleine huishoudens

Revolutionair bouwen. Met die term zet Novito zich in de markt. Het bedrijf, gevestigd aan de Binnenhavenstraat, is een initiatief van Gerrit-Jan en Niek Nijenhuis. Vader en zoon doen hun achternaam eer aan, want ze bouwen nieuwe huizen. Voor een hele specifieke doelgroep. “Wij maken woningen voor kleinere huishoudens, van één of twee personen”, legt zoon Niek uit.

Een groeiende doelgroep, dat is wel duidelijk. “Het gaat om ouderen, statushouders, studenten en alleenstaanden, bijvoorbeeld. Mensen die gescheiden zijn. Maar het kan ook om vakantiewoningen gaan.” Ambities genoeg dus, bij Novito. Er komen geen luxe villa’s uit de fabriek in Hengelo. “We richten ons met name op betaalbaarheid.”

Met dat streven lijken vader en zoon te mikken op het oplossen van een groot probleem op de woningmarkt. Het is immers steeds lastiger om relatief goedkope woningen te vinden. Toch wil Novito niet te hoog van de toren blazen, want als we Niek naar de ambities van hun bedrijf voor de komende jaren, zegt hij: “De uitdaging is om de fabriek voor 95% te laten draaien en zodoende aantallen te maken. Ik denk dat het uiteindelijk een paar honderd woningen worden die wij gaan leveren. Maar het gaat met name om de vernieuwende manier van bouwen.”


Bouwen met prefab elementen

Wat hij dan samen met zijn vader heeft ontwikkeld? “We maken op basis van vooraf bedachte oplossingen op een hele efficiënte manier onze elementen. Casco’s, funderingsbalken, vloeren, wandelementen: het komt allemaal volledig uit de fabriek. We ontwikkelden een systeem waarbij we met droge methodes elementen aan elkaar kunnen koppelen. En weer kunnen veranderen. Veel is gestandaardiseerd, maar toch biedt het ook veel flexibiliteit en keuzemogelijkheden.”

“Betaalbaarheid is een hot item, want de prijzen rijzen de pan uit”, stelt Nijenhuis. “We hebben woningen voor corporaties gemaakt. Sociale huur. We willen graag de projecten waar anderen voor weglopen.” Hoewel deze goedkope woningen een oplossing kunnen zijn voor de wooncrisis, zijn er hobbels. “Het is moeilijk om erdoorheen te komen. Grootste struikelblok is dat heel veel grondposities waar we dit soort woningen kunnen bouwen eigendom zijn van andere partijen. En de regelgeving speelt niet mee. Het ambtelijke apparaat lijkt angstig voor dit nieuwe concept.”


Projecten

Nu er een aantal projecten zijn gerealiseerd – in de buurt van standplaats Hengelo, want daar ligt eerst de focus -, probeert Novito wat meer op de poort te rammelen. “Voor Reggewoon in Wierden deden we ons eerste project in de sociale huursector. We willen eerst een bestendig concept neerzetten, door voor één afnemer tien tot vijftien woningen te maken. De volgende stap is dat we ze aan particulieren gaan verkopen, maar dan op projectbasis.”


Samenwerken belangrijk

Samenwerken is belangrijke voor Novito. Vandaar ook dat het bedrijf zich eerst voornamelijk richt op Twente. En vandaar ook dat het BIT-lidmaatschap werd aangevraagd. “We zitten hier, omdat Paraat Transport ons logistiek helpt en we via hen onze huisvesting regelen. Samenwerken met lokale partijen is belangrijk voor ons, voor de lange termijn. BIT is een uitbreiding van ons netwerk, we willen graag gebruik maken van partnerbedrijven en andersom.”

Hoewel de woningen die Novito ontwikkeld op het oog veel overeenkomsten hebben, is flexibiliteit de kracht. “Ze kunnen ook gemakkelijk op termijn veranderd worden qua indeling. In ons project Veldwijk-Noord in Hengelo wonen nu bijvoorbeeld allemaal oudere samen in een hofje, maar dat kan over een aantal jaren weer heel anders zijn. Ze hebben daar ook een gezamenlijke ruimte; het is dezelfde module, maar anders ingedeeld dan de woningen.”

Flexibel en rendabel

“Het is ideale opvulling van braakliggende stukjes grond. Dan hoeven er geen appartementen gebouwd te worden, maar huizen die niet van traditionele woningen te onderscheiden zijn. Passend in het beeld-kwaliteitsplan, maar wel sociale woningbouw. En woningen met tijdelijke bestemming, zoals voor statushouders. Slim, flexibel en rendabel.”

Lees meer over dit bedrijf op: https://novito.nl/

Sponsoren